«Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университеті» КЕАҚ бойынша қызметі 2020-2021 оқу жылы
«Абай атындағы ҚазҰПУ» КЕАҚ ТДМ міндеттеріне қол жеткізу және іске асыру «Абай атындағы ҚазҰПУ» КЕАҚ Тұрақты даму саласындағы саясаты негізінде 5 бағыт бойынша жүзеге асырылады: «адамдар» (барлық нысандардағы кедейлік пен аштықты жою және лайықты өмірге тең қол жеткізуді қамтамасыз ету), «планета» (болашақ ұрпақ үшін планетамыздың климаты мен табиғи ресурстарын қорғау), «өркендеу» (табиғатпен үйлесімділікте өркендеуді және толыққанды өмір сүруді қамтамасыз ету), «бейбітшілік» (бейбіт, әділ және инклюзивті қоғамдастықтар құруға жәрдемдесу), «серіктестік» (тұрақты жаһандық ынтымақтастық арқылы күн тәртібін іске асыру).
«Абай атындағы ҚазҰПУ» КЕАҚ 2-ТДМ – аштықты жою – «адамдар» бағыты аясында жүзеге асырылады. 2020-2021 жылдары осы бағытта:
-
Университеттің оқу ғимараттарында студенттер тамағын қолжетімді және дұрыс ұйымдастыру үшін асханалар мен буфеттер жұмыс істейді.
-
33 жетімге тамақтану мәселелері бойынша қаржылық өтемақы тағайындалды.
БҰҰ елдер үшін айқындаған 2 ТДМ қол жеткізуге арналған міндеттер:
-
2030 жылға қарай аштықты жойып, барлығына, әсіресе тұрмысы төмен және халықтың осал топтарына, соның ішінде сәбилерге жыл бойы қауіпсіз, қоректік және жеткілікті тағамға қол жеткізуді қамтамасыз ету.
-
2030 жылға қарай дұрыс тамақтанбаудың барлық нысандарын тоқтату, соның ішінде 2025 жылға қарай бес жасқа дейінгі балалардың бойында бойдың өспеу және арықтау бойынша халықаралық келісілген мақсаттарға қол жеткізу және жасөспірімдердің, жүкті және бала емізетін қыздардың және қарт адамдардың тағамдық қажеттіліктерін қанағаттандыру.
-
2030 жылға қарай дұрыс тамақтанбаудың барлық нысандарын тоқтату, оның ішінде 2025 жылға қарай бес жасқа дейінгі балалар арасында бойдың өспеу және әлсіреу бойынша қарсы күреске қатысты халықаралық деңгейде келісілген мақсаттарға қол жеткізу және жасөспірім қыздардың, жүкті және бала емізетін әйелдер мен қарттардың тамақтану қажеттіліктерін қанағаттандыру.
-
2030 жылға қарай ауыл шаруашылығының өнімділігін және ұсақ азық-түлік өндірушілердің, атап айтқанда әйелдердің, байырғы халықтардың өкілдерінің, фермерлік отбасылық шаруашылықтардың, малшылар мен балықшылардың кірістерін, оның ішінде жерге, басқа да өндірістік ресурстар мен ауыл шаруашылығы өндірісінің факторларына, білімге, қаржылық қызметтерге, нарықтарға және қосылған құн салығын ұлғайту мүмкіндіктеріне кепілдік беру арқылы екі есеге арттыру ауыл шаруашылығы секторларындағы шығындар мен жұмыспен қамту.
-
2030 жылға қарай азық-түлік өнімдерін өндірудің орнықты жүйелерін құруды қамтамасыз ету және өмірге төзімділігі мен өнімділікті арттыруға және өндіріс көлемін ұлғайтуға, экожүйелерді сақтауға ықпал етуге, климаттың өзгеруіне, төтенше ауа-райы құбылыстарына, құрғақшылыққа, су тасқынына және басқа да зілзалаларға бейімделу қабілетін нығайтуға және жер мен топырақтың сапасын біртіндеп жақсартуға мүмкіндік беретін ауыл шаруашылығын жүргізу әдістерін енгізу.
-
2020 жылға қарай тұқымдар мен өсірілетін өсімдіктердің, сондай-ақ ауыл шаруашылығы мен үй жануарларының және олардың тиісті жабайы түрлерінің генетикалық әртүрлілігін, оның ішінде ұлттық, өңірлік және халықаралық деңгейлерде әртүрлі тұқымдар мен өсімдіктер банктерін тиісті деңгейде ұстау арқылы сақтауды қамтамасыз ету және генетикалық ресурстарға және олармен байланысты дәстүрлі білімге қол жетімділікті кеңейтуге және осы салаларда бірлесіп пайдалануға жәрдемдесу халықаралық деңгейде келісілген шарттарда оларды қолданудан пайда әділ және тең негізде.
-
Дамушы елдердің, әсіресе неғұрлым төмен дамыған елдердің ауыл шаруашылығы өндірісі саласындағы әлеуетін нығайту мақсатында ауыл инфрақұрылымына, ауыл шаруашылығы зерттеулеріне және агропропагандаға, технологиялар дамытуға және өсімдіктер мен жануарлардың генетикалық банктерін құруға инвестициялауды, оның ішінде халықаралық ынтымақтастықты жандандыру арқылы ұлғайту.
-
Дүниежүзілік ауыл шаруашылығы нарықтарындағы сауда шектеулері мен бұрмалануларын жою және болдырмау, оның ішінде ауыл шаруашылығы экспортын субсидиялаудың барлық нысандарын және осыған ұқсас әсерлері бар барлық экспорттық шараларды қатар алып тастау арқылы Доха даму раундының мандатына сәйкес.
-
Азық-түлік тауарлары мен оларды қайта өңдеу өнімдері нарықтарының тиісті жұмыс істеуін қамтамасыз ету үшін шаралар қабылдау және шектеуге көмектесу мақсатында нарықтық ақпаратқа, оның ішінде азық-түлік резервтері туралы ақпаратқа уақтылы қол жеткізуге жәрдемдесу.
Дереккөз: https://www.un.org/sustainabledevelopment/ru/hunger/
«Аштық пен дұрыс тамақтанбау адамдардың жұмыс қабілеттілігінің төмендеуіне және ауруларға қарсы осалдығын арттыруға себеп болады, нәтижесінде олар көбінесе көбірек ақша табу және өмір сүру жағдайларын жақсарту қабілеттерін жоғалтады. Бүкіл әлемде 800 миллионға жуық адам аштықтан зардап шегеді және олардың көпшілігі дамушы елдерде тұрады».
Толық мақалаға сілтеме «Аштықты жою: бұл не үшін маңызды»:сілтеме: https://www.un.org/ru/development/devagenda/pdf/Russian_Why_it_matters_Goal_2_ZeroHunger.pdf